П`ятниця
29.03.2024
09:27
Категорії розділу
Новини [21]
Коло Свароже [72]
Правослов [63]
Іменослов [32]
Тranslator
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Місячний календар
Фазы Луны на RedDay.ru (Ровно)
Форма входу
Пошук
Наше опитування
"Велесова книга " для Вас це:
Всього відповідей: 117
Погода
Наша кнопка

Рідновір

[Отримати код кнопки]
Цікаві сайти
Світанкові роси. Ляльки, мотанки, дерев'яні вироби, амулети... Український стиль: Прикольні патріотичні футболки :: вишиванки :: подарунки Українські вишиванки Український національний інтернет-портал «Аратта. Вікно в Україну» Журнал РЕЗЬБА ПО ДЕРЕВУ Бандерштат Официальный сайт Burzum и Варга Викернеса тм Древосвет - деревянные игрушки, конструкторы Природа и др... Українські пісні Світанкові роси. Ляльки, мотанки, дерев'яні вироби, обереги... Українські скарби
Країна
free counters
Статистика
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
MP3
Зворотній звя"зок
Ім`я відправника *:
E-mail відправника *:
Web-site:
Тема листа:
Текст повідомлення *:
Оцінка сайту:
Код безпеки *:

РІДНОВІР

Головна » 2011 » Травень » 23 » У Рівному відбулося фольклорно-етнографічне свято "Музейні гостини"
17:53
У Рівному відбулося фольклорно-етнографічне свято "Музейні гостини"

Цими вихідними біля Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулося традиційне фольклорно-етнографічне свято "Музейні гостини"./фото/

 

Уже звичним для жителів Рівного та області стало проведення у травневі дні фольклорно-етнографічного свята «Музейні гостини», на яке приїздять народні умільці з Рівненщини та інших областей України. У цей день майдан перед Рівненським обласним краєзнавчим музеєм перетворюється на багатобарвний ярмарок, де не обов'язково купувати, а можна просто помилуватися витворами народних умільців України, взяти участь у конкурсах, потанцювати та поспівати разом із фольклорними колективами краю.
На рубежі 80-90-х років ХХ століття на Театральній площі Рівного музей ініціював проведення свята народних умільців Рівненщини. Захід викликав зацікавлення мешканців Рівного. Тому вирішено було спробувати щорічно збирати вже на території музею тих людей, хто, зберігаючи давні традиції, творить власні надбання національної культури.
Вперше на території музею народні умільці зібрались у травні 1992 року. Це була перша весна незалежної України. Тоді невелика група народних майстрів представила власні вироби для нечисленних гостей цього заходу. Було вирішено зробити цей захід традиційним і приурочити його проведення до Міжнародного дня музеїв (18 травня).

 Так воно й повелося. Свято відбувається в одну з травневих неділь. Цього дня музейне подвір'я заповнюють представники різних напрямів народного мистецтва. Центральна частина майданчика стає імпровізованою сценою, на якій виступають фольклорні гурти з різних куточків Рівненської області, даруючи глядачам свої пісенні й танцювальні номери.
Щороку збільшується кількість учасників і глядачів. Жителі обласного центру, гості міста приходять на «Музейні гостини», щоб не тільки помилуватись «народними шедеврами», а й придбати роботи знаних народних умільців і початківців, насолодитися виступами самодіяльних митців і колективів. Для багатьох майстрів сучасного декоративно-ужиткового мистецтва участь у цьому дійстві стала першою спробою представлення власних доробків для широкого загалу. Дехто з авторів саме на «Музейних гостинах» усвідомив необхідність власної творчості, удосконалення попередніх напрацювань. Більшість учасників свята, побувавши тут уперше, надалі приїздять сюди постійно.

У 2009 році п'ятеромайстрів образотворчого і декоративно-ужиткового мистецтва Рівненщини отримали звання «Заслужений майстер народної творчості України». Усі вони – активні учасники «Музейних гостин». Це вишивальниці Ольга М’якота і Любов Стельмащук, майстер-художник з художньої обробки дерева Ольга Баранова, різьбярі Іван Коваленас і Павло Петрасюк, майстер вузелкового плетіння Ольга Нечаєва. У головній виставковій залі обласного краєзнавчого музею у червні 2010 року відбулась виставка робіт цих майстрів під назвою «Таланти твої, Рівненщино».
На «Музейних гостинах» представляють як традиційні види декоративно-ужиткового мистецтва – різьблення, вишивку, лозоплетіння, соломоплетіння, писанкарство, так і відносно молоді – мереживоплетіння, художню обробку шкіри, художню кераміку тощо.
Завжди особливо цікавлять відвідувачів ті народні митці, хто під час «Музейних гостин» проводить своєрідні майстер-класи. Це гончар із Березного Віктор Андрощук. Навколо його гончарного круга завжди збирається велика кількість дітлахів, яким майстер показує та пропонує особисто виготовити виріб із глини. Бондар Григорій Мельничук з Погорілівки Березнівського району, ткалі, заслужені майстрині народної творчості України Уляна Кот і Ніна Рабчевська (с. Крупове Дубровицького району), майстер соломоплетіння Микола Огородник (с. Дермань Здолбунівського району) завжди запрошують гостей свята спробувати свої сили у власному мистецтві.
Постійними учасниками свята є вишивальниці Ніна Гіроль і Вероніка Велігурська, художники Микола Пашковський та Юрій Сав’юк, майстри народної іграшки Вікторія Кісиленко та Іван Сидорук – усіх і перелічити важко. Сьогодні це справжні друзі музею, вони приходять сюди не лише у травні, а постійно. Пам’ятаємо й тих майстрів, кого вже нема серед нас. Це Марія Шевчук, Григорій Мельничук…
Підтримують «Музейні гостини» й відомі колективи, які беруть участь у нашому святі. Це оркестр «Сурма» Рівненського училища мистецтв, фольклорні гурти «Барвінок» з Рівного, «Мо¬ло¬дички» із села Здовбиця Здолбунівського району, фольклорні ансамблі «Горина», «Джерело», «Волиняни» Рівненського державного гуманітарного університету, дитячі фольклорні ансамблі: «Веснянка» – Рівненського палацу дітей та молоді, «Уляночка» – музичної школи №2 Рівного, і багато інших.
Цікавість гостей «Музейних гостин» завжди викликає показ старовинного одягу, що зберігається в етнографічній колекції музею. На час його проведення молоді працівники музею стають моделями, а присутні на музейному подвір’ї дізнаються про особливості створення різних видів народного вбрання.
Власні доробки представляють також члени національно-культурних товариств Рівненщини. Їхні колективи – часті гості музейного свята. Зокрема, це театр танцю «Арабеск» при Російському культурному центрі, виконавиця Тетяна Мацюк (товариство «Білорусь»), хор Рівненської єврейської громади, представники польського культурного товариства.
Постійним учасником свята протягом останніх років є клуб історичної реконструкції та рольового моделювання «Варта грифона». Учасники цього об’єднання демонструють відтворене середньовічне вбрання, проводять показові лицарські бої.

Не залишились непоміченими і представники клубу історичної реконструкції "Курінь печерської сотні Київського реєстрового полку". Львів’янин Дмитро на прізвисько Сіроманець своє історичне ім’я вибирав разом із друзями.  -Трохи сам придумував, і друзі допомогли. Приїхали з Києва та Львова. Займаємось реконструкцією козацьких часів доби Богдана Хмельницького. Досить давно контактуємо з вашим музеєм. Тому що реконструкція, а це одяг, зброя, побут, ґрунтується на історичних фактах. Ми нічого не вигадуємо. Тому співпраця з музеєм для нас дуже корисна. А наша присутність тут - своєрідна реклама для музею. Демонструємо відвідувачам свої костюми. Варимо козацький куліш - пшоняна каша, заправлена смаженим салом та цибулею. Це корисно та поживно.
Великий успіх у 2009 році мав виступ актора Рівненського академічного музично-драматичного театру Станіслава Лозовського. Захоплення викликав його номер «Циганочка». Рівняни добре знають актора не лише за його ролями, але й як ведучого щотижневого телевізійного ігрового шоу «День в музеї», що демонструється на місцевому каналі РТБ. На «Музейних гостинах» Стас ще раз підтвердив, що співпраця представників різних галузей культури приносить прекрасний результат.
Багато років сеанси усної словесності проводить на святі заслужений артист України Олекса Заворотній. Він нагадує учасникам і гостям про національну самобутність за допомогою Шевченкового слова, його поетичної спадщини. А ще бандурист Назар Волощук представляє для всіх історичні пісні та думи.
Щорічне збільшення числа учасників зрештою поставило організаторів перед необхідністю забезпечення їх відповідним обладнанням. Для цього були закуплені стенди, лави, власними силами виготовлені столи, підставки для експонування виробів народних майстрів. Потім на допомогу прийшли колеги. Виставкове обладнання «Музейним гостинам» тепер позичають багато закладів освіти і культури.
Ми намагаємось запросити на наше свято відомих уродженців нашого краю, які беруть участь у його проведенні. У нас побували: Герой України, директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький, заслужена артистка України Анжеліка Рудницька, начальник оркестру почесної варти Міністерства оборони України Михайло Рябоконь.

  Нам приємно, що заходи культурного спрямування під назвою «Музейні гостини» відбуваються сьогодні в музейних закладах не тільки Рівненщини, але й інших регіонів України. Ми задоволенні, що наш бренд використовують під час проведення подібних дійств в історико-культурному заповіднику м. Дубно і музейному комплексі с. Липки Гощанського району, Нетішинському краєзнавчому музеї (Хмельниччина), Національному заповіднику Вишгород (Київщина), у музейних закладах Кіровоградської та Вінницької областей. Фольклорно-етнографічні свята «Замкові гостини» (історико-культурний заповідник м. Острог), «Музейне подвір’я» (Радивилівський історичний музей) також продовжують справу, започатковану нашими працівниками 19 років тому.
Тому, що «Музейні гостини» прижилися в багатьох місцях далеко від Рівного, сприяла всеукраїнська творча лабораторія «Музей – складова частина туристичної індустрії», що відбулась на базі Рівненського обласного краєзнавчого музею у травні 2008 року. До нас завітали директори та наукові співробітники музеїв з усіх частин України. Фольклорно-етнографічне свято у програмі навчання було одним із перших. Музейники відзначили його масовість, організацію та загальну атмосферу. Після участі в рівненських «Музейних гостинах» музейні працівники України почали проводити такі заходи у своїх музеях, зокрема в Кіровограді та Вишгороді.
Щороку розширюється географія представників народного мистецтва. Останні роки «Музейні гостини» приймають до трьохсот майстрів. Вони є авторами різноманітних робіт. Довелося навіть виходити за межі музейного подвір’я та «освоювати» музейний парк і прилеглу територію. В день проведення заходу вулиця Драгоманова (вздовж музею вона пішохідна) стає виставковою площею, яку заповнюють народні майстри. Оркестри, фольклорні та окремі колективи виступають перед музейним входом. У районі відкритого майданчика, де демонструються пам’ятки техніки ХVII-XX ст., розміщуються місцеві підприємці, які пропонують різноманітні кулінарні вироби для гостей та учасників свята.
Облаштування експозицій учасників розпочинається о восьмій годині, урочисте відкриття – об одинадцятій. Свято триває весь недільний день до вісімнадцятої години. Ми давно вже хочемо долучити до свята й суботу, можливо, в майбутньому це вдасться здійснити.

За період проведення «Музейних гостин» Рівненський обласний краєзнавчий музей сформував колекцію предметів сучасного декоративно-ужиткового мистецтва, яка створювалася завдяки подарункам майстрів і власним закупкам. Окремі експонати цієї колекції демонструвались на різноманітних виставках у самому музеї, у Києві під час проведення творчих звітів Рівненської області у палаці «Україна» та на Всеукраїнському фестивалі «Музей у сучасному поліетнічному світі» (Дніпропетровськ).
Любиме всіма рівнянами музейне свято народилось та з успіхом функціонує, завдячуючи наполегливій праці співробітників обласного краєзнавчого музею. Це натхненник свята, заслужений працівник культури України, завідувачка відділом етнографії Алла Українець, ведуча свята, завідувачка відділу виставок Галина Данильчук, організатор виступів фольклорних колективів, колишня довголітня завідувачка відділом науково-освітньої роботи Лілія Толстуха, координатор роботи зі спонсорами та колегами, які надають обладнання, колишній директор, а нині провідний спеціаліст Володимир Мушировський, наукові працівники всіх відділів музею.
Уже наступного дня після чергових «Музейних гостин» рівненські музейники аналізують дійство, що відбулось, і протягом року готуються до наступної зустрічі зі світом народної творчості, батьківських звичаїв і традицій.
Перша весна незалежної України дала прекрасний старт «Музейним гостинам». За період проведення свята зростала, міцніла країна, разом з нею набирало ходи музейне дійство у Рівному. Цей один із багатьох культурних заходів сучасної України вплітається у вінок єднання національної культури, є частинкою історичної спадщини рідного народу.

 

Джерело 


Категорія: Новини | Переглядів: 2232 | Додав: ZlatoЯР | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]