П`ятниця
29.03.2024
06:40
Категорії розділу
Новини [21]
Коло Свароже [72]
Правослов [63]
Іменослов [32]
Тranslator
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Місячний календар
Фазы Луны на RedDay.ru (Ровно)
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви відноситесь до Рідновірів?
Всього відповідей: 199
Погода
Наша кнопка

Рідновір

[Отримати код кнопки]
Цікаві сайти
Світанкові роси. Ляльки, мотанки, дерев'яні вироби, амулети... Український стиль: Прикольні патріотичні футболки :: вишиванки :: подарунки Українські вишиванки Український національний інтернет-портал «Аратта. Вікно в Україну» Журнал РЕЗЬБА ПО ДЕРЕВУ Бандерштат Официальный сайт Burzum и Варга Викернеса тм Древосвет - деревянные игрушки, конструкторы Природа и др... Українські пісні Світанкові роси. Ляльки, мотанки, дерев'яні вироби, обереги... Українські скарби
Країна
free counters
Статистика
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
MP3
Зворотній звя"зок
Ім`я відправника *:
E-mail відправника *:
Web-site:
Тема листа:
Текст повідомлення *:
Оцінка сайту:
Код безпеки *:

РІДНОВІР

Головна » 2011 » Квітень » 16 » П жіночі імена
16:31
П жіночі імена
 
Жіночі імена

ПАВА — самка птаха павича; жінку порівнювали з павою, коли хотіли похвалити її ходу і гордовиту поставу.

ПАЛАЖКА — за О. Знойком, дослівно "пелазгійська жінка”, тобто жінка з племені пелазгів; ці племена, жили на теренах України за доби трипільської культури, а пізніше розселилися на значних просторах Європи (вони відомі в Італії, Греції, Малій Азії). Сучасною наукою доведено, що давні догрецькі Боги і культи мають пеласгійське походження; вони найдовше зберігалися на острові Самофракії, а згодом стали другорядними Божествами грецької релігії. Геродот з великою повагою ставився до пелазгійських (малоазійських) звичаїв, часто плутаючи їх з єгипетськими.

ПЕЛАГА — те саме, що й Палажка; див. також чол. Пелей; грецьке Pelagia - водяничка, русалка.

ПЕРВУША — перша дитина в сім’ї.
 
ПЕРЕГУДА — 1) від гудіти - грати на музичних інструментах, можливо переносно й "співати, перегравати” -вищий ступінь музикальності; 2) від гудити - лаяти, що менш переконливо.
 
ПЕРЕМИЛА — див. чоловіче Перемил.
 
ПЕРЕНІГА — див. чоловіче Переніг.
 
ПЕРЕЯСЛАВА — див. чоловіче Переяслав.
 
ПЕРУНИЦЯ — жіноча пара Бога Перуна; згадується у ВК: "А тому, хто впав на полі прі (битви), Перуниця дає воду живу відпити, а відпивши її, їде до Сварги на коні білому, і там Перунько стрічає його і веде до блаженних своїх чертогів, і там перебуде він час і дістане нове тіло” (дощ. 26); мотиви називання дівчаток цим ім’ям - народження під час блискавки чи Перунових свят (див. Молоня). Пор. також з образом Магури, Матері-Слави.
 
ПЄТКАНА — західнослов’янське п’ятниця.
 
ПЄЦА — західнослов’янське піч.
 
ПИРОГОСТЯ  — див. чоловіче Пирогост.
 
ПИРОГОЩА — ім'я Богині гостинності.
 
ПЛАКСА — дитяче ім’я, від плакати.
 
ПОГОДА — у поляків Богиня ясного дня; див. також чоловіче Погода, Догода.
 
ПОДАГА — жіноча пара Дажбога, ім’я Богині збереглося в Вагрії в містечку Плуні (балтійські слов’яни, на кордоні Німеччини й Данії); Подагу згадує в своїй праці Гельмольд; О. Фамінцин висловив гіпотезу, що Дажбог і Подага - така ж Божественна пара, як Ладо і Лада. За іншою версією, Подага ідентична Мокоші.
 
ПОЛАДА — наступна за Ладою, дослівно "після Лади”; мотиви називання - дитина, яка народилась після Лади-сестри, або після Ладових свят.
 
ПОЛЕВА — дослівно "народжена в полі”; дочка Богумира, родоначальниця полян (ВК, дощ. 9-А).

ПОЛЕЛЯ — наступна за Лелею, подібна до Лелі (див. Полада).
 
ПОЛОНЕЯ — дослівно "та, що полонить” - захоплює, манить красою тощо.
 
ПОЛУДНИЦЯ — ім’я однієї з Русалок, яка з’являється в полудень і карає тих, хто в цей час працює; мотиви називання дівчаток - народження в полудень.
 
ПОЛЯНА — 1) народжена в полі; 2) жінка з племені полян або полька.
 
ПОРАДА — порадниця.
 
ПОТВОРА — потворниця, кудесниця. Відомий напис на Київському пряслиці: "Потворин пряслень”, знайдений в районі сучасного Софійського майдану; чарівниця, що вміє "творити” чудеса. Отже, давнє значення цього імені було позитивне.
 
ПОТІХА — див. чоловіче Потіха.
 
ПРАВА — див. у чоловічих іменах: Прав, Права.
 
ПРАВДИНА — від правда, ім’я-новотвір.
 
ПРАВДОЛЮБА —від правду любити; ім’я-цовотвїр.
 
ПРАВОСЛАВА — див. чоловіче Православ.
 
ПРЕБРАНА — І) вищий ступінь від брань - битва можливо "виборена”; 2) від брати - приймати пологи (пор. "баба-бранка” - повитуха), можливо Пребрана - сприйнята-3) Татіщев згадує ім’я дочки Михалка - великого князя Володимирського (1174 - 1175 рр).
 
ПРЕДИСЛАВА — те саме, що Предслава.
 
ПРЕДРАГА — див. чоловіче Предраг.
 
ПРЕДСЛАВА, ПЕРЕДСЛАВА — дослівно "випереджаюча славу”, та, що "перед славою”; імена княгинь Предслави Ігорівни, правнучки Рюрика та Предслави Святославівни, VІІ покоління від Рюрика (пом. 1116 р.) та інших. У Києві досі існує вулиця Предславинська, де за княжих часів було сільце Предславине - маєтки київських княгинь на березі річки Либеді.
 
ПРЕКРАСА — вищий ступінь від краса - прекрасна; деякі дослідники історії вважають що це дошлюбне ім’я княгині Ольги Псковської — жони Ігоря Рюриковича, але е версія, що навпаки, вона, за руським звичаєм, отримала це ім’я під час язичницького шлюбного обряду з Ігорем, однак цим новим іменем так ніколи і не називалась.
 
ПРЕЛЕСТА — чарівна, спокуслива; від слов’янського прелесть - спокуса (пор. українське чоловіче Перелесник).
 
ПРИБАВКА — прибуток. Так називали дівчинку, народжену в родині, в якій уже були діти.
 
ПРИГОДА —1) випадковість; 2) або "пригодна”.

ПРИБИСЛАВА — див. чоловіче Прибислав; ім’я княгині Прибислави Ярославівни, ІХ покоління від Рюрика -дочки Ярослава Святополковича, жони Ратибора І.
 
ПРИБИША — зменшене від Прибислава.
 
ПРИГОЖА — гарна, вродлива.
 
ПРІЯ — Богиня, тотожна Мокоші, Дані (пор. Фрія).
 
ПРОВИДА — передбачлива, провидиця.
 
ПРОДАНА — див. чоловіче Продан.
 
ПРОКА — західнослов’янське ім’я, дослівно "про запас”, на майбутнє; пор. московське впрок.
 
ПРОМЕНЕЯ — можливо, від промінь; ім’я пелазгійської пророчиці, яка побудувала святилище в Додоні. Геродот писав, що розмовляла вона "варварською” мовою, схожою на спів голубки (такою вважали мову предків слов’ян): "Додонцям здавалося, що її мова була схожа на спів птахів. За деякий час, кажуть, що голубка почала розмовляти людським голосом, тобто, коли жінка почала висловлюватися так, що вони її розуміли”; вона вивчила еллінську мову. І загалом, греки багато чого навчилися від пеласзгійських звичаїв і релігійних вірувань. Святилище в Додоні, засноване Променеєю, було найдавнішим у Греції. Тут ріс священний дуб, біля якого жерці тлумачили всякі пророцтва, прислухаючись до шелесту дубового листя. Див. ще Тімарета - також пелазгійська віщунка.
 
ПУТИМИРА — див. чоловіче Путимир.
 
ПУТИСЛАВА — див. чоловіче Путислав.
 
П’ЯСТА — див. чоловіче П’яст.
Категорія: Іменослов | Переглядів: 1366 | Додав: ZlatoЯР | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]