Зірочник середній
Зірочник середній (Stellaria media) мокрець; звездчатка средняя Цвіте з березня по жовтень Для виготовлення ліків використовують траву, яку збирають з квітучих стебел протягом усього часу цвітіння рослини. Цілюща дія ВВажають
що рослина поліпшує діяльність серця і стан нервової системи, зменшує
різні больові відчуття, спиняє кровотечу, загоює гнійні рани й
розсмоктує пухлини різного походження, виявляє протизапальну,
антисептичну та протицинготну дію.Настій трави або свіжий сік
рослини вживають при захворюваннях печінки і жовчного міхура, легень
(особливо при кровохарканні), при кривавому блюванні, геморої а також
при тиреотоксикозі.Настоєм трави промивають оі при запаленнях і лікують початкові стадії помутніння рогівки (катаракта).Зовнішньо
міцний настій у вигляді примочок використовують при хворобах шкіри
(вугри, порізи, висипи, гнійні рани), у вигляді ванн - при набряках ніг і
при неровому збудженні.До лікувально-профілактичного
харчового раціону (особливо при хворобах легень, серця, печінки та
нирок) включають салати з молодого свіжого листя і пагонів. Про запас рослину квасять і маринують. Лікарські форми та застосування ВНУТРІШНЬО - сік свіжої рослини, змішаного з невеликою кількістю меду, по 1 чайній ложці 4-6 разів на день;настій
трави (1 стол. ложка сировини на 1 склянку окропу, настоюють у термосі 8
годин, проціджують) по 1/4 склянки 4 рази на день;салат:
траву зірочника середнього і зелену цибулю подрібнюють, солять,
заправляють вершками, прикрашають кусочками круто звареного яйця і
посипають кропом (на 100 г трави зірочника середнього беруть 100 г
зеленої цибулі, 20 г вершків, половинку вареного яйця та спеції). ЗОВНІШНЬО
- настій свіжої трави (10 сто. ложок сировини на 1 л окропу, кип'ятять 5
хвилин, настоюють 4 години) для компресів та промивань.
|