Вівторок
19.03.2024
03:14
Категорії розділу
Новини [21]
Коло Свароже [72]
Правослов [63]
Іменослов [32]
Тranslator
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Місячний календар
Фазы Луны на RedDay.ru (Ровно)
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви відноситесь до Рідновірів?
Всього відповідей: 199
Погода
Наша кнопка

Рідновір

[Отримати код кнопки]
Цікаві сайти
Світанкові роси. Ляльки, мотанки, дерев'яні вироби, амулети... Український стиль: Прикольні патріотичні футболки :: вишиванки :: подарунки Українські вишиванки Український національний інтернет-портал «Аратта. Вікно в Україну» Журнал РЕЗЬБА ПО ДЕРЕВУ Бандерштат Официальный сайт Burzum и Варга Викернеса тм Древосвет - деревянные игрушки, конструкторы Природа и др... Українські пісні Світанкові роси. Ляльки, мотанки, дерев'яні вироби, обереги... Українські скарби
Країна
free counters
Статистика
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
MP3
Зворотній звя"зок
Ім`я відправника *:
E-mail відправника *:
Web-site:
Тема листа:
Текст повідомлення *:
Оцінка сайту:
Код безпеки *:

РІДНОВІР

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 7 8 9

Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви.

стаття 35 Конституції

Харківська обласна рада має намір увести уроки православ'я в школах області з 1 вересня. Про це заявив у прямому ефірі Харківського обласного радіо голова Харківської облради Сергій Чернов. "Думаю, що завдяки цьому ми будемо мати можливість виховувати молоде покоління з повагою до нашої (sic!) православної віри, учити жити в любові до свого ближнього, до своєї землі, до своєї Батьківщини", - сказав він.

Зі слів Чернова, цю тему він обговорював з митрополитом Української православної церкви Московського патріархату Володимиром під час його візиту в Харків. "Під час нашої розмови увага була акцентована на тім, що в середніх навчальних ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 925 | Додав: ZlatoЯР | Дата: 21.08.2010 | Коментарі (0)


19 серпня - Посвистач. Стрибог.  Вшановують Бога Вітру. Примічають погоду: якщо вітер теплий, буде гарний врожай.

Стрибог (Посвистач, Позвізд) – Бог Повітряного простору, від якого залежить погода.
У Володимировому пантеоні поруч із Перуном стояв кумир Стрибога, якого вшановували не менше, ніж Перуна. У "Слові о полку Ігоревім" Стрибог згадується як Бог-родоначальник усіх вітрів. Це один із найстародавніших Богів у трипільців, етрусків, римлян. В останніх він вважався Богом-винищувачем, Богом війни, жорстокої битви і був відомий під іменем Сатурна. Назва цього небесного грізного Бога, як вважають походить від слова страта (стріті - знищувати). Д.Шепіпінг вис ... Читати далі »
Категорія: Коло Свароже | Переглядів: 1172 | Додав: ZlatoЯР | Дата: 18.08.2010 | Коментарі (0)

ЕТНОГЕНЕТИЧНІ ПРОЦЕСИ В УКРАЇНІ

Кілька тисячоліть безперервно традиція густонаселеної України... сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від. змови істориків. Юрій Липа

Етногенез (етногенези) (від гр. етнос — народ і генезис походження) — це тривалий процес утворення і розвитку племені, народу, нації. Вивчення процесів етногенезу спирається на комплексне використання даних багатьох наук: історії, мовознавства, етнографії, антропології, археології тощо. Термін етногенез вперше був уведений академіком Миколою Марром в 20-х роках XX ст.

Чи можемо ми вважати, що племена, які заселяли прабатьківщину слов'ян, були праслов'янськими? Протягом століть одні племена змінювали чи витісняли інших, асимілювалися (від лат. assimilatio — уподібнення), один етнос вливався в інший — скіфи, гуни, сармати. слов'яни, половні, татари та інші народи тією чи іншою мірою впливали на етногенез українців. Звичайно, лю ... Читати далі »
Переглядів: 1038 | Додав: ZlatoЯР | Дата: 18.08.2010 | Коментарі (0)


16 серпня - Свято Лісовика
Йому кладуть пожертву (хліб, кашу тощо) на лісовій галявині, шоб "не водив" по лісу.
Лісовик - то Бог лісу, можливо Бог-пастух, який випасає лісову худобу: оленів, ведмедів, вовків, зайців. Тому люди-пастухи укладають із Лісовиком угоду, приносячм йому в жертву яйце або печиво із житнього борошна, які кладуть на лісовому перехресті чи на галявині. Тоді дикі лісові звірі не будуть забирати в людей їхню худобу.
Цілком ймовірно, первісно це були жертви Богові лісу, пам"ять про якого була викорінена християнством. Фольклористи зібрали лише пізніші уявлення про Лісовика: його можна пізнати з того, що він, при всій схожості з людиною, не має тіні; любить пожартувати з ... Читати далі »
Категорія: Коло Свароже | Переглядів: 1477 | Додав: ZlatoЯР | Дата: 18.08.2010 | Коментарі (0)


16 серпня - Хлібний Спас.
Місяць Спасич згадується у Велесовій Книзі як місяць подяки Богам Спасам за добрий врожай.
У народі, окрім названих, збереглися ще такі назви як Грибний, Ягідний, Горіховий, Полотняний, Спас на воді, або Мокрий Спас. Мабуть, у давні часи їх було ще більше, бо ж кожному овочу свій строк
 Кожний овоч як плід Землі й Сонця має бути присвячений Рідним Богам, тож ніяких заборон на їх вживання не було.

Перші овочі, квіти, мед, та медові соти, мак, хліб з нового врожаю освячують рідними молитвами, пригощають ними близьких - таким є обряд початку споживання перших плодів.
Тоді все піде на здоров"я й нам - дітям і онукам Дажбожим.

На Спасівку Душі Пращурів також відвідують свої родини. Спом"янімо їх добрим ... Читати далі »

Категорія: Коло Свароже | Переглядів: 954 | Додав: ZlatoЯР | Дата: 18.08.2010 | Коментарі (0)


ВОЛОДИМИР ШАЯН

основоположник Відродження Рідної Віри

        Народився Володимир 2 серпня 1908 року у Львові. Батько його був підстаршиною австрійської армії, а за польської окупації Галичини — залізничним службовцем. Мати походила із стародавнього селянського роду села Добростани на Львівщині.
         Саме в цьому селі із символічною праслов’янською назвою молодий гімназист Володимир отримав перші уроки Рідної Віри. Запис цих дитячих вражень має ту саму вартість, що й фольклорний запис науковця. Саме тут, у Добростанах, Володимир Шаян почув ритуальне привітання женців "Дай, Боже, щастя!”. Він і сам вітав їх, обпалених сонцем, осяяних радістю праці на землі, цим радісним окликом. Проте, над теологічним ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 2300 | Додав: ZlatoЯР | Дата: 18.08.2010 | Коментарі (0)

1-25 26-50 ... 151-175 176-200 201-206