П`ятниця
29.03.2024
03:28
Категорії розділу
Новини [21]
Коло Свароже [72]
Правослов [63]
Іменослов [32]
Тranslator
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Місячний календар
Фазы Луны на RedDay.ru (Ровно)
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви відноситесь до Рідновірів?
Всього відповідей: 199
Погода
Наша кнопка

Рідновір

[Отримати код кнопки]
Цікаві сайти
Світанкові роси. Ляльки, мотанки, дерев'яні вироби, амулети... Український стиль: Прикольні патріотичні футболки :: вишиванки :: подарунки Українські вишиванки Український національний інтернет-портал «Аратта. Вікно в Україну» Журнал РЕЗЬБА ПО ДЕРЕВУ Бандерштат Официальный сайт Burzum и Варга Викернеса тм Древосвет - деревянные игрушки, конструкторы Природа и др... Українські пісні Світанкові роси. Ляльки, мотанки, дерев'яні вироби, обереги... Українські скарби
Країна
free counters
Статистика
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
MP3
Зворотній звя"зок
Ім`я відправника *:
E-mail відправника *:
Web-site:
Тема листа:
Текст повідомлення *:
Оцінка сайту:
Код безпеки *:

РІДНОВІР

Головна » 2011 » Квітень » 30 » 2 травня - Свято Живи, Солов'їний Великдень
20:55
2 травня - Свято Живи, Солов'їний Великдень

2 травня - Свято Живи, Солов'їний Великдень. За повір'ям, Богиня Жива перетворюється в зозулю і починає пророкувати (кувати) довгі літа Життя. Солов'їний Великдень (прилітають соловейки). Моляться про довголіття та здоров'я.


- Ой ти, соловейку, ти ранній пташку,
Ой чого так рано
із Вир'їчка вийшов?
- Не сам же я вийшов,
Дажбог мене вислав
З правої рученьки,
і ключики видав,
З правої ручейки — Літо відмикати,
З лівої ручейки — Зиму замикати.
А ще по горах сніги лежали,
А по дорогах криги стояли.
А тії сніги ніжками потопчу,
А тії криги крильцями поб'ю,
І кубелечко я собі зів'ю,
І в кубелечці діток наведу.


Лада-Жива

З божествами чоловічими Ладом чи Живом вшановували слов'яни і відповідну йому жіночу істоту під назвою Лади чи Живи (у Гельмольда - Сиви). Вацерад позначає її словом Церера. Кажуть, що вона зображалась з колосом і квітами. За іншим джерелом зображалась з немовлям на голові і виноградною ягодою чи яблуком. В наших колядках та щедрівках часто згадується про діву з дитятком, про пшеничний колос, про виноград та про червоне чи винне яблучко. Поклоніння Ладі чи Живі розповсюджене було у слов'ян та інших народів. У пруссів називалася вона Жиза, у скандинавів - Фригія (Фрея 1 ) вандальська, тобто запозичена від слов'ян, у литовців іменувалася Лада Золотою Панею, відомою у південних русинів під іменем Золотої Баби, яку зображають як жінку з немовлям. У Длугоша та Стрийковського вона називається Дідилією.

Лада чи Жива символізувала природу, життєве начало, була матір'ю Сонця в його втіленні, богинею кохання, гармонії, шлюбу, розваг, краси і вселякого благополуччя; мати - живителька світу, подателька благ. Немовля на голові означало втілений світ, а яблуко в руці відтворювало ту ж ідею, що і яйце Латони (у римський міфології) чи яйце - початок всіх речей, яке вшановувалось індійцями. Та символічна жіноча істота є майже у всіх міфологіях і під різними назвами: Лада - це те саме, що в індійців Бгавані, первісна жіноча сила, що сприймає зародок творіння; у єгиптян - це Ізіда; у фрігійців, а пізніше у римлян - мати Цібела (Creutz Symbolik u. Mythol. D. Alten Volker IV. 44). Вона була, здається, і тим, що нині називається Мати-Земля, божество, яке вшановували германські народи під іменем Герти, однозначної з mater tellus у римлян.
Ой ти, Сонечко праведне, засвіти, засвіти,
Землю-матінку пригорни, пригорни...
Весну-Ладу запали, запали...
Лихі сили віджени, віджени...


Джерело


Категорія: Коло Свароже | Переглядів: 1563 | Додав: ZlatoЯР | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]