Оман високий
Оман високий (Inula helenium) дивосил, старівник, старий хліб, велике зіллє, болячковий корінь; девясил высокий Цвіте у червні-серпні Для
виготовлення ліків використовують в основному кореневище та корені
(заготовляють їх восени, залишаючи на кожні 10 кв.м по одній добре
розвиненій рослині для відновлення заростей). Строк придатності - 3
роки. Застосовують і свіже листя рослини. Цілюща дія Препарати
оману високого розріджують мокротиння, полегшують відхаркування і
зменшують надмірне виділення з слизових оболонок дихальних шляхів,
збуджують апетит і поліпшують травлення, зменшують секреторну активність
кишечника і регулюють його моторику, виявляють стимулюючу дяю на процес
утворення жовчі і на вихід її у дванадцятипалу кишку, нормалізують
загальний обмін речовин в організмі, сприятливо впливають на хворих на
туберкульоз легень (зменшується кількість харкотиння, заспокоюється
кашель, припиняється виділення бацил Коха, зменшуються катаральні явища,
збільшується вага і кращає загальне самопочуття хворих), виявляють
збудний вплив на дихання, дещо підвищують діурез і потовиділення, мають
глистогінні й антимікробні властивості, регулюють місячні. Крім
того, препарати оману високого дають усередину при гіпертонії,
бронхіальній астмі, жовтяниці, водяниці, нирково-кам'яній хворобі,
легких формах цукрового діабету, ревматизмі, радикуліті, золотусі,
простатиті й маткових кровотечах, як засіб що допомагає уникнути
передчасних родів, та як депуративний засіб при захворюваннях шкіри.Мазі або настій на олії застосовують прикорості, екземі, нейродермітах.Відваром полощуть ротову порожнину і горло при запальних процесах, промивають рани, які довго не загоюються (але не мокнуть!) Лікарські форми та застосування ВНУТРІШНЬО
- відвар кореневищ і коренів (1 стол. ложка сировини на 200 мл окропу)
приймають теплим по півсклянки 2-3 рази на день за 1 годину до прийняття
їжі;вино оманове (100 г сировини на 1 л червоного вина
настоюють 8 днів, проціджують) по 1/4 склянки перед їжею, як такий, що
збуджує апетит, засіб;1 чайну ложку суміші (порівну) кореня
оману високого і трави чебрецю плазкого заварюють як чай в 1 склянці
окропу і приймають по 1 чайній ложці через кожні 2 години при коклюші; 20
г суміші (порівну) коріння оману високого і лопуха справжнього
настоюють 1 годину на склянці окропу, проціджують і приймають по 1
стол. ложці 3 рази на день при ревматизмі;настій суміші
(порівну) коріння оману високого і тирличу жовтого, трави деревію
звичайного (3 чайні ложки суміші на 500 мл окропу, варити 10 хвилин)
приймають по 2 склянки на день ковтками при анемії та хлорозі. ЗОВНІШНЬО - мазі для змащування уражених ділянок тіла: а) суміш (порівну) свинячого сала, вазеліну і риб'ячого жиру змішують з порошком із коріння оману у співвідношенні 2:1; б) 50 г подрібненого коріння омануварять 20 хв в 100 мл води, проціджують і одержаний відвар змішують з 50 г свинячого сала; в) подрібнене коріння оману змішують з свинячим салом у співвідношенні 1:10, варять 15 хв, проціджують; настій на рослинній олії (готують у співвідношенні 1:10 , настоюють на сонці 2 тиждні); відвар (готують як у попередньому прописі) для компресів, промивань, примочок і полоскання. Авіценна
згадує про оман як ефективний засіб при запаленні сідничного нерву,
болях у суглобах; у виді відвару у виноградному вині - при серцевих
захворюваннях, а в суміші з медом - легеневих. Лман знаходив
застосування в народному лікуванні усіх слов'ян. Лікарський
порадник XVII ст. рекомендує корінь оману потовчений і змішаний з медом -
як засіб від кашлю, варений у вині - такий, що полегшує дихання,
мочений у житньому квасі - як ліки при серцевих хворобах. В Україні свіжим листям оману гоїли рани, виразки, пухлини. Українці
вживали його у вигляді відвару або горілчаного настою - як
загальнозміцнюючий засіб, при хворобах шлунково-кишкового тракту, відвар
на меду - при легеневих недугах, туберкульозі легень. На
Гуцульщині і зараз користується популярністю оманове вино, чи, як його
тут називають "вино дикого соняшника", для приготування якого 20 г
свіжого кореня заливають 1 літром червоного вина і варять 10 хвилин.
П'ють напй по 50 г щодня при болях шлунку різної етиології. Іноді в аналогічних випадках віддають перевагу порошку із сирого кореня оману високого, запиваючи його водою.
|