Очиток їдкий
Очиток їдкий (Sedum acre) заяча капуста їдка; очиток едкий Цвіте у травні-липні Для
лікарських потреб використовують траву очитку їдкого, яку заготовляють
під час цвітіння рослини. При збиранні треба бути обережним, бо свіжий
сік рослини спричинює на шкірі запалення й пухирі. Цілюща дія У
народній медицині препарати очитку їдкого вживають усередину при
епілепсії, недокрів'ї, етеросклерозі, жовтяниці, геморої, як
протималярійний, протипроносний і сечогінний засіб. У поєднанні з омелою білою і глодом криваво-червоним очиток використовують при гіпертонічній хворобі.Зовнішньо
у вигляді мазі, рослину застосовують при різних шкірних хворобах і
опіках, а припарки із свіжої товченої трави вважаються ефективним
засобом при новоутвореннях. Лікарські форми та застосування ВНУТРІШНЬО - настій трави (2 стол. ложки сировини на 400 мл окропу, настояти 2 години) по 1/2 склянки 4 рази на день до їжі;настій
1 чайної ложки суміші (порівну) трави очитку їдкого, листя омели білої і
глоду криваво-червоного на склянці окропу пити по 1/3 склянки 3 рази на
день через пів години після їжі як гіпотензивний засіб. ЗОВНІШНЬО
- мазь (1 частина порошку трави на 4 частини масла вершкового або
вазеліну) від мозолів, боодавок, гнійних ран і виразок.
|