Медунка м'якенька
Медунка м'якенька (Pulmonaria mollis); медуница мягкая
Цвіте у квітні-травні Зрізують
надземну частину під час цвітіння рослини. Збирають і здорові
прикореневі листки (після одцвітання). Заготовляють сировину в сонячну
погоду. Зібрану зберігають від злежування, бо вона легко запарюється і
чорніє. Сушити слід зразу після заготівлі. Для цього сировину
розстилають тонким шаром на решітках у провітрювальному приміщенні,
часто перевертаючи. При зберіганні суху сировину треба добре
провітрювати. Цілюща дія Рослина
виявляє протизапальну, відхаркувальну, сечогінну, кровотврну та
метаболічну дію. Марганець є активатором і складовою частиною окислюючих
ферментів, бере участь у реакціях гідролізу, декарбоксиляції, сприяє
засвоєнню деяких вітамінів, утворенню еритроцитів. У народній медицині
рослину широко використовують від кашлю (жменя трави на півлітра води, у
вигляді настою), листя прикладають до ран, а соком промивають рани;
порошком з листя засипають різні рани. За успішен лікування ран у деяких
місцевостях медунку називают йод-травою. Прикореневі листки придатні до
їжі (салати, супи_. Лікарська форма та застосування
Внутрішньо
- відвар трави (1 столова ложка води на 1 склянку води, варити 10
хвилин) пити по півсклянки 2 рази на день як відхаркувальний засіб;
відвар (по 10 г трави медунки, листя подорожника великого і підбілу
звичайного на 1 л води, повільно довести до кипіння, варити 3 звилини,
настояти 10 хвилин, додати меду) пити по півсклянки через регулярні
інтервали як допопміжний хасіб при грипі, бронхіті, фарингіті й
охриплості. Джерело |