Липа серцелиста (Tilia cordata);липа сердцелистнаяЦвіте у червні-липніДля
виготовлення ліків використовують суцвіття разом з приквітками, відомі
під назвою «липовій цвіт» (збирають коли більшість квіток розкриється,а
решта перебуває у стані бутонізації), а також бруньки і плоди.
Лікарські форми та застосуванняНастій
з липового цвіту застосовують при гарячкових і простудних захворюваннях
(грип, катар бронхів), запаленні нирок і сечовго міхура та при
підвищеному нервовому збудженні у хворих молодшого і похилого віку.
В
народній медицині липовий цвіт використовують при непритомності,
головному болі, істерії та епілепсії, а також при кашлі, болях у шлунку й
кишкових коліках.
Місцево настій липового цвіту
використовують для полоскання при запаленнях слизової оболонки рота і
дихальних шляхів (стоматит, гінгівіт, ангіна, ларингіт), а у вигляді
припарок і примочок – при опіках, виразках, запаленні гемороїдальних
вузлів, ревматичних і подагричних болях у суглобах.
При нервових захворюваннях приймають ванни з липового цвіту.
Липовий
цвіт входить до складу потогінних чаїв і чаїв для полоскання горла, до
складу сумішей, якими лікують хвороби шлунка, печінки, кишок, нирок і
сечового міхура, нирковокам’яну хворобу, запальні захворювання жіночих
статевих органів та ін.
Розім’яті до консистенції тіста
бруньки липи прикладають до опіків , на гемороїдальні вузли і абсцеси,
використовують для компресів при маститі й подагрі.
Порошком з плодів спиняють кровотечі (в лежачому положенні) і з ран.
Плоди липи їстівні, за смаком подібні до горіхів.
З бруньок і молодих зморщених листочків готують весняні вітамінні салати.
Лікарські форми та застосуванняВНУТРІШНЬО
– настій липового цвіту (10 г або 3 стол. ложки сировини на 200 мл
окропу) п’ють гарячим по 1-2 склянки 2-3 рази на день після їжі;
настій
суміші (порівну) липового цвіту, насіння льону звичайного, коріння
солодки голої й аїру тростинового, листя м’яти перцевої та фенхелю
звичайного на склянці окропу п’ють по 2-3 склянки на день до їди при
підвищеній кислотності шлункового соку;
настій 2 чайних
ложок суміші липового цвіту (40 г), квіток ромашки лікарської (20 г) і
плодів фенхелю звичайного (20 г) на склянці окропу п’ють по 1-3 склянки
на день до їди при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки;
настій
стол. ложки суміші (порівну) липового цвіту, квіток ромашки лікарської і
бузини чорної, трави звіробою звичайного та листя ожини сизої на
склянці окропу (проціджують охолодженим) п’ють на ніч по 2 склянки при
запальних захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів.
Салат:
очищені від лусочок брунькиабо молоді листочки липи миють у холодній
воді, подрібнюють (бруньки розрізані навпіл), поливають приготованим з
круто зварених посічених яєць, вершків, оцту та гірчиці соусом, солять і
посипають дрібно нарізаним листям петрушки та кропу (на 500 г бруньок і
листя беруть двоє яєць, склянку вершків, столову ложку гірчиці й оцту
та сіль).
ЗОВНІШНЬО – настій липового цвіту (20 г сировини
на 200 мл окропу) для полоскання ротової порожнини і горла та
протирання обличчя при жирній шкірі;
4 стл. ложки суміші
липового цвіту (40 г) і квіток ромашки лікарської (60 г) настоюють 15-20
хвилин на склянці окропу, проціджують і використовують для спринцювань
зранку і ввечері при запальних захворюваннях жіночих статевих органів;
відвар липового цвіту (100 г сировини на 2 л окропу кип’ятять 5 хвилин) для лікувальної загальної ванни.