Четвер
25.04.2024
03:02
Тranslator
Календар
Місячний календар
Фазы Луны на RedDay.ru (Ровно)
Форма входу
Пошук
Наше опитування
Як Ви відноситесь до Рідновірів?
Всього відповідей: 199
Погода
Наша кнопка

Рідновір

[Отримати код кнопки]
Цікаві сайти
Світанкові роси. Ляльки, мотанки, дерев'яні вироби, амулети... Український стиль: Прикольні патріотичні футболки :: вишиванки :: подарунки Українські вишиванки Український національний інтернет-портал «Аратта. Вікно в Україну» Журнал РЕЗЬБА ПО ДЕРЕВУ Бандерштат Официальный сайт Burzum и Варга Викернеса тм Древосвет - деревянные игрушки, конструкторы Природа и др... Українські пісні Світанкові роси. Ляльки, мотанки, дерев'яні вироби, обереги... Українські скарби
Країна
free counters
Статистика
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
MP3
Зворотній звя"зок
Ім`я відправника *:
E-mail відправника *:
Web-site:
Тема листа:
Текст повідомлення *:
Оцінка сайту:
Код безпеки *:

РІДНОВІР

Травник

Головна » травник » Лікарські рослини

Козельці лучні
26.09.2010, 19:53
Козельці лучні
Козельці лучні (Tragopogon pratensis);
козлобородник луговой
Цвіте у травні-вересні
З лікувальною метою використовують коріння і листя. Коріння заготовляють восени або рано навесні, викопуючи лише однорічні рослини.
Цілюща дія
Козельці лучні використовують як діуретичний, антисептичний, протизапальний і ранозагоюючий засіб.
Відвар коріння п'ють при кашлі, жовчно-кам'яній хворобі, золотусі, сверблячці та інших захворюваннях шкіри.Для гоєння гнійних ран і виразок використовують свіже подрібнене листя рослини.
Для їжі придатне молоде листя і коріння. З листя готують салати (як протицинготний засіб), а очищене від шкіри варене коріння використовують для вінегретів або готують, як цвітну капусту.
Щоб зменшити гіркоту коріння, його вимочують півгодини в солоній воді.
Порошок з листя козельців використовують узимку для заправки супів (1 чайна ложка на порцію супу).
Лікарські форми та застосування
ВНУТРІШНЬО - відвар коріння (2 чайні ложки сировини на 200 мл окропу, варять 10 хв, настоюють 2 години, проціджують) по 1 стол. ложці 3-4 рази на день;салат: молоде листя козельців замочують на 30 хвилин у солоній воді, підсушують на рушнику чи серветці, додають зеленої цибулі, дрібно січуть, солять і заправляють вершками (на 200 г листя козельців беруть 50 г зеленої цибулі, 40 г вершків та сіль).

Додав: ZlatoЯР |
Переглядів: 1013 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]